2023. ÁPRILIS 16., VASÁRNAP, 17:00 II. MUST – Sol Oriens Kórus: Műfajok találkozása

létrehozta : Műsor, Programok | 0

II. MUST- Ifjúsági és Egyetemi Összművészeti TalálkozóMŰFAJOK TALÁLKOZÁSA
A debreceni Sol Oriens Kórus hangversenyén különböző kóruszenei műfajok találkoznak. Az angol egyházi zenétől a magyar népdalfeldolgozásig, az itáliai madrigáltól a gospelig és populáris zenéig számos korszak és műfaj remekművei csendülnek fel.Vezényel: Mike ÁdámHelyszín: Csokonai Fórum, Kóti Árpád terem IngyenesA Sol Oriens Kórus 1990-ben alakult Debrecenben olyan önálló együttesként, melynek hátterében semmilyen intézmény, iskola nem állt. A kórus tagjai – elsősorban zeneszerető értelmiségiek – a legkülönbözőbb életkorúak és foglalkozásúak. A kórus tagsága összetartó, egymást az élet más területén is támogató közösséggé alakult. Működésüket a Sol Oriens Alapítvány segíti.
A kórus repertoárján a kortárs magyar és külföldi zeneszerzők alkotásain, a romantikus és reneszánsz kórusmuzsika remekművein túl olyan zeneszerzők kompozíciói is szerepelnek (Zacharias Zarewutius, Deppisch Bálint, Istvánffy Benedek, Francesco Durante, Mosonyi Mihály), amelyeket ritkán hallani a mai hangversenytermekben. Számos ősbemutató fűződik nevükhöz (Orbán György, Vajda János, Kocsár Miklós, Csemiczky Miklós). Az a capella kórusirodalom gyöngyszemei mellett gyakran csendülnek fel koncertjeiken oratorikus alkotások is. Minden adventkor saját szervezésű koncertet adunak, amelyek tematikus felépítésük okán új színt visznek Debrecen zenei életébe. Tematikus koncertjeinken túl, számos alkalommal vállalnak városi vagy céges rendezvényeken is fellépéseket, gyakran együttműködve más kulturális szervezetekkel, együttesekkel. Minden évben igyekeznek sokszínű tevékenységet folytatni. Az elmúlt 10 évben 125 koncerten, rendezvényen énekeltek.
A kórus fennállásának 32 éve alatt számos versenyen, fesztiválon vett részt. Énekeltek Európa számos országában, Egyiptomban, Dél-Afrikában és Hawaii-on.
Több lemezfelvételt is készítettek. Első albumukon a 17-18. századi Magyarországon élt egyházi kismesterek alkotásait, a másodikon Johann Sebastian Bach két kantátáját hallhatjuk. Kiadásra vár két felvételük, amelyeken spirituálékat, könnyűzenei feldolgozásokat, illetve karácsonyi dalokat rögzítettek.
A Debreceni Egyetemmel szoros együttműködést alakítottak ki. Minden évben szabadon választható kurzusként kerül meghirdetésre a kóruséneklés. A Zeneművészeti Kar karvezetés szakos hallgatói rendszeresen végzik gyakorlatukat a kórusnál.
Mike Ádám 2016 és 2021 között másodkarnagyként segítette az együttes munkáját. 2022 óta vezető karnagy. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának, valamint a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének oktatója. Zeneszerzőként főként vokális műveket jegyez. Kompozícióit rendszeresen előadják Magyarországon és külföldön egyaránt. Előadóművészi, oktatói, tudományos és zeneszerzői tevékenysége mellett szakmai konferenciák előadója, pedagógus-továbbképzések szakmai vezetője.

A program az Interreg V-A Románia-Magyarország Együttműködési Program keretein belül megvalósuló, ROHU446 – EduCultCentre, a „Román-magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára” elnevezésű projekt keretén belül valósul meg a Csokonai Színház szervezésében.
Jelen anyag tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük