MJ logó

A Magyar Játékszín nevű online színházi szakfolyóiratot azzal a céllal alapítja meg a Debreceni Egyetem Pálffy István Színháztudományi Szakkollégium tagjaiból álló szerkesztőbizottság, hogy egy hiátust betöltsön. Jelen pillanatban ugyanis nagyon nehéz a fiatal színház iránt érdeklődő egyetemi hallgatóknak és a frissdiplomásoknak a szakma grémiumához közel kerülni.

A Magyar Játékszín a színházi szakma (drámaíró, dramaturg, színház- és drámatörténész, kritikus) fiataljai számára kínál publikálási lehetőséget a későbbiekben. Egy olyan Kárpát-medencét átszövő online közösség szeretne lenni, amelyben minden színház iránt érdeklődő fiatal otthon érzi magát. Elsődleges célunk, hogy a tehetséges hallgatóknak már egyetemi tanulmányaik alatt publikációs lehetőséget adjunk 8 különböző rovatban (színházi kritika, drámakötet-kritika, recenzió, interjú, portré, elmélet, tudósítás szakmai programokról, drámamelléklet).

A Magyar Játékszín szerzői a jelenleg is működő színháztudományos képzést adó intézményekből (Színház- és Filmművészeti Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem, Pannon Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Babes‒Bolyai Egyetem Színház- és Televízió Kar, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Színházi Kar) és a különböző bölcsészettudományos képzést nyújtó intézményekből kerülnek ki.

Mindezek mellett a Magyar Játékszín virtuális közösségként is szeretne működni egy aktív, folyamatosan moderált fórummal, ahol akár a különböző előadások alkotóival párbeszédet alakíthatna ki a laikus és szakmai közönség.

A Magyar Játékszín hidat kíván képezni a mai megosztott színházi szakmán belül is. Független, fiatalos szemléletével dialógust szeretne teremteni a különböző nézetű alkotók között.

 

http://magyarjatekszin.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük