A Színláz Társulat 2006 novemberében alakult azzal a szándékkal, hogy a drámát, a színházat népszerűsítse az egyetemi hallgatók körében, és hogy idővel megteremtse az egyetemi színjátszásban jelenleg - magyar nyelven - hiányzó gyakorlati képzést. A társulat távlati célja egy önálló egyetemi színpad működtetése, amely színielőadások létrehozásán kívül feladatának érzi a hallgatók megismertetését a színjátszás alapjaival.

Az Aud. Maxban már a Színláz megalakulása óta működnek szerda esténként az úgynevezett „nyílt tréningek”, ahol az érdeklődők színházi szakemberek vezetésével próbálhatják ki  magukat  a színpadi beszéd, mozgás, játék különböző részterületein. A színjátszás iránt komolyabban is érdeklődő hallgatók részvételével 2008 decemberében elkészült első előadásunk Matchbox - Szappan - Eltűntem címmel, melyben saját gyermekkorunkból mesélünk el történeteket, majd ezt követte 2009 -ben a Lego – Mit szeretnél? és a Csokonai Színház művészeivel koprodukcióban a F.A.L.

 2009 októberének végén Egyetemi Színjátszó Tér I. - ESZTi akartátok néven találkozót szerveztünk az ország egyetemi színjátszó csoportjainak részvételével. A budapesti, veszprémi és szegedi fellépők mellett a Színláz Társulat is bemutatkozott az említett három, repertoáron lévő előadásával.  Ezek az előadások a G.I.D.A. Egyesülettel közösen szervezett Panelszínház – Feszt a szobában elnevezésű programon belül is láthatóak voltak a fesztivál „előzeteseként”.

 

 

Ezen felül a fesztiválközönség előtt mutattuk be első alkalommal Pier Paolo Pasolini Calderón című művét is. ( A Calderón meghívást kapott a 2009 novemberében Budapesten, a Tűzraktérben tartott egyetemi színjátszó találkozóra, a Színváltások-ra.) Ezt követően 2010-ben is részt vettünk Izsó Zita: Függés című darabjával a Pécsi Országos Színjátszó Fesztiválon, valamint a Szín-váltásokon Budapesten, a Tűzraktérben.

A társulat munkáját a BTK-HÖK támogatja, de szoros szakmai kapcsolatban állunk a Pálffy István Szakkollégiummal, valamint a különböző idegen nyelvi szakok (pl. angol, olasz) színjátszó csoportjaival, illetve támogatóink között tudhatjuk a Csokonai Színházat is. Partneri kapcsolatot ápolunk a Debreceni Egyetem irodalmi köreivel, a LÉK-kel és a DEIK-kel.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük