ESZTI(I.) – II. ORSZÁGOS EGYETEMI SZÍNPADI TALÁLKOZÓ, DEBRECEN

létrehozta : Fesztiválok | 0

A Debreceni Egyetemen az amatőr/alternatív színjátszás hosszú és eredményes múltra tekinthet vissza. Az elmúlt tíz-tizenöt évben számos kezdeményezés történt a diákság részéről arra vonatkozóan, hogy az egyetemen is gyökeret verjen a színjátékhagyomány, aminek eredményeképpen több fesztivál öregbítette a Bölcsészettudományi Kar hírnevét. Az elmúlt pár év legjelentősebb színházi mustrái az Angol Tanszék nevéhez fűződnek, 2009-ben azonban forráshiány miatt az Éves Angol Nyelvű Színházi Találkozó is elmaradt, mint ahogyan azok az École des Bouffons társulat által 1998-tól megrendezett Nemzetközi Egyetemi Színpadi Találkozók is több éve szünetelnek, ahol rigai, belga, pécsi és budapesti résztvevők tanulmányozhatták egymás munkáját. A pályatársak, kortárs alkotócsoportok megismerése, az egymásra gyakorolt inspiráló hatás a művészi fejlődés szempontjából azonban létfontosságú lenne.

Többek között a fent említett okok miatt szervezett a Debreceni Egyetemen 1996 óta működő Színláz Társulat színházi találkozót 2009. október 29. és 31. között Egyetemi SzínjátszóTér I. – ESZTIakartátok címmel. A háromnapos fesztivál célja az volt, hogy összegyűjtse a debreceni diákszínpadokat, bemutatkozási lehetőséget biztosítson számukra a más városok hasonló keretek között működő színházai előtt, és természetesen, hogy megismertesse őket és a helyi közönséget a magyarországi egyetemi színpadok munkásságával.

ESZTI(I)

2010. november 25. és 28. között a Színláz Egyetemi Színpad megszervezi a találkozó folytatását ESZTI(I)akartátok… címmel, a hagyományteremtés szándékával. Ez a fesztivál egy valós igényt igyekszik kielégíteni, valamint hozzájárul Debrecen már eddig is virágzó kulturális életének egy új iránnyal való gazdagodásához – ezt bizonyítják a tavalyi találkozó óta kialakult szakmai kapcsolatok, a Színláz Társulat fesztiválfellépései, illetve az idei ESZTI (I)-t megelőző érdeklődés a helyi és az ország más részein alkotó társulatok, valamint a célközönség részéről.  A rendezvény céljai között kiemelt jelentőséggel bír ugyanis a debreceni egyetemi hallgatók számára kulturális szórakozást nyújtani, valamint a fesztivál volumenéből kiindulva a hallgatók számára önkéntes alapon szakmai (kulturális szervezői) gyakorlatot biztosítani.

Az eseményre meghívott társulatok között szerepel a Pécs Légitársaság, a budapesti Radikális Szabadidő Színház és a Proscenion Drámaszínpad és a Lábjegyzet Színház (Szeged), Debrecent pedig a Konzervartaudrium és a Színláz Társulat képviseli.

Az előadások helyszínei: a Debreceni Egyetem Főépületében a Színláz Terem, a Szociológia Tanszék alatt nemrégiben stúdiószínpaddá átalakított 31-es terem, illetve a Csokonai Színház Víg Kamaraszínháza.

   

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük