Egyetemi SzínjátszóTér I. – ESZTIakartátok…

létrehozta : Fesztiválok | 0
 

A Debreceni Egyetemen az amatőr/alternatív színjátszás hosszú és eredményes múltra tekinthet vissza. Az elmúlt tíz-tizenöt évben számos kezdeményezés történt – sokszor éppen a diákság részéről – a színház meghonosítására, aminek eredményeképpen több fesztivál is öregbítette a Bölcsészettudományi Kar hírnevét. Az elmúlt pár év legjelentősebb színházi mustrái az Angol Tanszék nevéhez fűződnek, 2009-ben azonban forráshiány miatt az Éves Angol Nyelvű Színházi Találkozó is elmaradt, mint ahogyan azok az École des Bouffons társulat által 1998-tól megrendezett Nemzetközi Egyetemi Színpadi Találkozók is több éve szünetelnek, ahol rigai, belga, pécsi és budapesti résztvevők tanulmányozhatták egymás munkáját. Ez a fajta kölcsönhatás a művészetek szempontjából azonban létfontosságú lenne. Nem eufémizálok, talán éppen ezért igaz: lopni tudni kell. Ha jó helyről, jót és jól tudunk lopni, majd ahhoz hozzáteszünk valami értékeset magunkból, az már művészet. E nélkül nem beszélhetnénk előképekről a művészettörténetben, mint ahogyan minden valamit magára adó bibliográfia is tartalmazza, hogy egy adott alkotóra mely más alkotók hatottak. A képzőművészet, az irodalom és a színház mind szociális aktus, a fejlődéshez elengedhetetlen tanulmányozni mások munkáit, s azokat alapként használva, felhelyezni rá saját építőkockáinkat. Ebből a szemszögből nézve a művészetek aligha különböznek a természettudományoktól vagy akár a sporttól. E kapcsolat nélkül kialakul egyfajta provincializmus, mely megrekeszti a folyamatokat, éppen úgy, ahogyan elmocsarasodik egy tó, ha nem táplálja patak vize…

Az előzőekben vázolt okokból (is) kifolyólag, a Színláz Társulat színházi találkozót szervez Egyetemi SzínjátszóTér I. – ESZTIakartátok címmel, október 29. és 31. között. A háromnapos fesztivál célja összegyűjteni a debreceni diákszínpadokat, bemutatkozni más városok hasonló keretek között működő színházai előtt, és természetesen megismerkedni munkásságukkal.

ESZTI_Plakat_végleges

A meghívottak között szerepel a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) a Szerelmeskedésdonquijoték című előadásukkal, a budapesti Radikális Szabadidő Színház Gyros-triógiájuk első részét hozza el Debrecenbe, Gyros-töredékek 1.0 – Rövidzárlat Helsingőrben címmel, de itt lesz még a veszprémi Feleselők Színpada, akik Gogoltól Az őrült naplóját vitték színre. A helyiek közül a KonzverArtaudrium a Játsszuk azt, hogy... című előadásukkal lép fel, míg a Szárnyas Sárkányok Moliére Fösvényének gólyalábas verzióját mutatják be. A szervező Színláz Társulat négy előadással képviselteti magát, a három már ismert előadás – Matchbox, Lego és a Csokonai Színházzal közös produkcióban készült F.A.L. – mellett jelenleg Pier Paolo Pasolini Calderónjának színrevitele folyik, melynek érdekessége, hogy – lévén nincs hivatalos fordítás – az Olasz Tanszék hallgatói saját maguk adaptálták és ültették át magyarra a művet. Az egyetemi színjátszókon túl az Ady Endre Gimnázium speciális drámaképzésben résztvevő hallgatói is részt vesznek előadásaikkal a fesztiválon, erősítve ezzel a diákszínpadi vonalat.

A fesztivál lebonyolításához a Debreceni Egyetem két játszóhely biztosításával (Studio 111 illetve Aud.Max.) járul hozzá, az esemény szakmai előkészítéshez pedig a Pálffy István Színháztudományi Szakkollégium nyújt szakmai segítséget. Előadások lesznek a két említett helyen kívül a Csokonai Színház által támogatásként a rendelkezésünkre bocsátott Kamaraszínházban, valamint a MODEM Kortárs Művészeti Galériában. A sikeres szervezésben nagy segítséget nyújtott a Bölcsészettudományi Kar és a BTK-HÖK is.

A fesztivál egyik kísérőprogramja egy Sound Art kiállítás, amelynek keretein belül az Angliából és Szlovákiából érkező művészek esténként különböző performanszokat is tartanak majd. Erről a következő cikkünkben olvashattok bővebben. Lesz ezen kívül Workshop, azok számára, akik szeretnének belekóstolni kicsit a színészmesterség gyakorlatába, szakmai beszélgetés az egyetemi színjátszás szépségeiről és buktatóiról, de Halloween party is…

 Ahogyan az az előzőekből is látható, a fesztivál egy valós igényt igyekszik kielégíteni, valamint hozzájárul Debrecen már eddig is virágzó kulturális életének egy új iránnyal való gazdagodásához, mely napjainkban nem kap elég figyelmet.

   

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük