Kirké, avagy kalandozások a disznóólban

létrehozta : Programok, Uncategorized | 0
  Circe*oil on canvas*148 x 92 cm*1891

KIRKÉ

AVAGY KALANDOZÁSOK A DISZNÓÓLBAN

színházi előadás a Debreceni Egyetemi Színház és a Kvazár koprodukciójában

14 éven felülieknek!

SZEREPLŐK – ALKOTÓK: KIRKÉ - Pusztai Luca HOMÉROSZ - Marczin I. Bence ODÜSSZEUSZ - Somogyi Tibor HERMÉSZ - Formanek Csaba

RENDEZŐ: Formanek Csaba

Felhasznált szövegek - Margaret Atwood, Bertolt Brecht, Georg Büchner, Hamvas Béla, Homérosz, Friedrich Nietzsche, Pál apostol, Jean-Paul Sartre, Slavoj Žižek, a Harcosok klubja, valamint a szereplők saját szövegei - alapján a szövegkönyvet írta: Formanek Csaba

Az Odüsszeiában fontos állomás Kirké szigete, ahol a nagy hatalmú mágusnő Odüsszeusz társait disznóvá változtatja. Főhősünk isteni segítséggel megmenekül a bajtól, miután Hermésztől ellenszert kap a varázslatra. Azonban hogy társait is visszaváltoztassa, együtt kell hálnia Kirkével, s ez az éjszaka olyan jól sikerül, hogy a görög hajósok még egy kerek évet töltenek a szigeten, az élvezetek mámorában.

Mi történne azonban egy istenektől elhagyott világban, ahol nincs segítség, nincs beavatkozás és nincs ellenszer? Mi történne, ha Odüsszeusz is disznóvá változna, és örök életükre Kirké szigetén ragadnának? Van-e visszaút a disznólétből? Meg lehet-e menteni magunkat és a társakat? S mi ennek az ára? Egyáltalán van-e értelme ezzel próbálkozni, vagy jó nekünk a disznóólban?

A 2015 decembere óta zajló próbafolyamat során a szabadság és az anyagi függőség viszonyait vizsgáljuk, és arra keressük a választ, eligazodhatunk e a mai világunk „varázslói” és „bűvöletei” között - van-e még valódi utunk, vagy igazi belső cél nélkül bolyongunk a megváltás és az örömszerzés ismeretlen koordinátáiban.

ELŐADÁSOK: 2016. szept. 3. 18h Tiszakécske, Régi Gyógyszertár (ősbemutató) 2016. szept. 17. 20h Budapest, Patyolat (Baross u. 85.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük