II. „egy sima – egy fordított” műfordítói pályázat

létrehozta : Programok, Uncategorized | 0

II. „egy sima – egy fordított”.
Felhívás kortárs dráma(részlet) fordításra
Támogatók: DMJV, Csokonai Színház, Alföld Folyóirat, Debreceni Egyetem, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyar Fordítóház, Deutsches Kulturforum, Magyar Szín-Játékos Szövetség
DESzínház (Debreceni Egyetemi Színház), együttműködve a Csokonai Színházzal és a Bán Imre Kultúratudományi Szakkollégiummal, Debrecen város kulturális alpolgármestere, dr. Puskás István védnöksége alatt
műfordítói pályázatot hirdet.
A DESzínház (Debreceni Egyetemi Színház) műfordítói pályázatot hirdet bármely nyelvből, szabadon választott kortárs (az utóbbi harminc évben megjelent), dráma szöveg (részlet) fordítására.
A pályázat célja a világ színházi szövegeinek jobb megismerése és tapasztalatszerzés az összetett műfordítói munka területén.
Várunk bármely idegen nyelvű, kortárs szerző művének (részletének) fordítását. A benyújtott magyar szöveg nem haladhatja meg a húszezer karaktert (vagy a drámaszöveg természetes tagolását követő, ennél rövidebb szekvenciát). Kizárólag magyarul még meg nem jelent (színházban el nem játszott) szöveggel lehet pályázni.
Kérjük, hogy pályaművén, a jelige mellett jelölje, hogy milyen nyelvből fordított és wordben a fordítás hány karakter lett.
Pályázhat bárki, aki ezt megelőzően nem hivatásszerűen művelte a műfordítást. Korhatár nincs.
A pályaműveket 2022. február 22-ig (a postabélyegző dátuma) kérjük, jeligével ellátva, a DESzínház postacímre küldeni:
Debreceni Egyetemi Színház, Debrecen, Egyetem tér 1. 4032
Kérjük, csatolja a jeligével ellátott eredeti szöveg(részlet) nyomtatott verzióját fénymásolatban, a lefordított mű(részlet) bibliográfiai adatait (szerző, cím, kiadó, kiadás éve, oldalszámok), valamint egy 500 karakteres ismertetést, melyben érvel szövegválasztása mellett.
Kérjük, mellékelje egy lezárt, jeligével ellátott borítékban a következő adatokat:
név
foglalkozás és munkahely
lakcím
e-mail cím
telefonszám
milyen nyelvből fordít
A jeligével ellátott pályaműveket szakértői grémium bírálja el, melynek összetétele függ a beérkezett pályaművek eredetijének nyelvétől. A Debreceni Egyetem oktatóit, a Csokonai Színház szakembereit, műfordítókat és színházi dramaturgokat fogunk felkérni bírálónak.
Amennyiben egy pályázó több pályaművel indul, legyen minden pályaműnek saját jeligéje!
A nyertesek listáját a DESzínház facebook oldalán tesszük publikussá 2022. április 15-én, az .
ünnepélyes díjátadóról is akkor teszünk ki tájékoztatást.
I. helyezett
100 000 Ft pénzjutalom
Amennyiben az első helyezett nem debreceni, meghívást kap Debrecen város önkormányzatától egy, a városban töltött kulturális hétvégére (szállás, két vacsora, színház/mozijegy, kiállítás belépő), valamint pályaműve megjelenésre kerül az Alföld folyóiratban. Amennyiben a nyertes debreceni, szabad bérletet kap Debrecen város önkormányzatától, két személyre, a Csokonai Színház 2022/23-es évadára, próbalátogatást és szakmai konzultációt egy készülő prózai produkció próbáin a 2022/2023-as évadban (szállással együtt, ha a nyertes nem debreceni)
és természetesen publikálási lehetőséget az Alföld folyóiratban.
II. helyezett
75 000 Ft pénzjutalom
A második helyezett nagy értékű könyvjutalmat kap a polgármesteri hivatal jóvoltából, valamint a DESzínház gondoskodik közléséről valamely online folyóiratban.
III. helyezett
50 000 Ft pénzjutalom
Valamint nagy értékű könyvjutalmat kap a polgármesteri hivatal jóvoltából, és a DESzínház gondoskodik közléséről valamely online folyóiratban.
Mindhárom nyertes pályaművet, felolvasó színházi keretekben a Csokonai Színház művészei mutatják be a díjátadó ünnepségen.
Amint érkeznek a pályaművek, a Deszínház facebook oldalán II. „egy sima-egy fordított” eseményben megosztjuk az aktuális híreket.
Odaítélünk még különdíjakat, melyeket a
Magyar Fordítóház Alapítvány (egy hét a balatonfüredi alkotóházukban)
Csokonai Színház
Deutsches Kulturforum (75000 Ft, valamint a Goethe Intézet Mozgó könyvtár című kiadványa)
ajánlott fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük