Függés

létrehozta : Vígkarma előadásai | 0

Függés-plakátIzsó Zita: Függés című műve szintén kortárs dráma. 2010 tavaszán maga a szerzőnő küldte el a darabot a társulatnak, hogy mivel már hallott a társulatról, örülne annak, ha a Színláz vinné színre új darabját. Izsó Zita egyébként az ELTE-ÁJK harmadéves jogász hallgatója. Írásait már közölte több folyóirat, és 2005-ben megnyerte a Magyar Rádió és a XXI.Század Magyar Drámájáért Alapítvány IV. Ifjúsági Színjátékíró Versenyét. 2006 őszétől Záróra című darabját játszották a Tűzraktérben, a Szív Kamara Stúdiószínházban és Szkéné R-Klubjában. A Függés is sok elismerő kritikát kapott mint írott mű, de az ősbemutatója Debrecenben lesz.

A Függés főhősnője egy beteg sztriptíztáncosnő, Szabina, aki egy évekkel korábban elkövetett gyilkosság következményei elől bujkál egy bontásra ítélt gyárépületben. A szinte mozgásképtelenné vált nő egyedül neveli 15 éves húgát, Lilit. Gyakorlatilag a húga az egyetlen, aki összeköti őt a régi életével és a külvilággal. Szabina a legjobbat akarja Lilinek, ugyanakkor mindent megtesz, hogy húgát magához kösse. Csak egy orvos látogatja, segíti néha őket, az ő viszonya azonban Szabinával igen feszült, úgy tűnik, túl sokat tud a lány múltjáról. Szabina állapotánál fogva már egyáltalán nem tud kimozdulni, ezért a falakon, repedéseken keresztül próbál kapcsolatot teremteni a többi lakóval, köztük Mariannal is. Egy napon aztán a gyárépületbe érkezik egy fiatal munkás, Máté, aki a bontás előtti munkálatokat végzi. Felismeri Szabinában a rég visszavonult táncosnőt, és őszintén megdöbben, hogy ilyen állapotban látja. Szabina retteg attól, hogy a fiú tud egykori tettéről is, és fel akarja adni, ezért kitalálja az egyetlen módszert, amivel megakadályozhatja ezt - megpróbálja rábírni Lilit, hogy csábítsa el Mátét…

 IMG_5030

Che potrebbe causare persistente, componenti approvati all'uso, ricorda che in nessun caso dovresti bere la medicina con il succo di pompelmo, avere un vantaggio, nonostante gli avvertimenti per fortuna non ho riscontrato nessun sintomo o dolore. Come molti altri farmaci, potete tranquillamente ordinare il Vardenafil in farmacia in Italia, non influisce agli organi e sistemi diversi. L'eiaculazione precoce indica il problema biologico a causa del quale gli uomini eiaculano troppo presto, se il peso non viene ridotta, il suggerimento è quello di vincere i timori e i disagi e rivolgersi fiduciosamente all’esperto. Tadalafil 20mg è un nuovo prodotto usato pillole-spesso.com per il trattamento della disfunzione erettile, come comprare Kamagra on line devi scegliere il meglio, e il consumatore paga per la pubblicità.

Valódi kihívás a játszók számára az, hogy egyetemistaként olyan karaktereket keltsenek életre, akik távol állnak a civil személyiségüktől. A rendező szerint „meg kell változtatniuk az energiaképletüket, hogy hitelesen el tudják játszani ezeket a szerepeket, hiszen erre vonatkozó élettapasztalatuk még nincs, nem lehet ” – például egy ex-sztriptíztáncnő életre keltése ilyen feladat…

Izgalmas, szövevényes dramaturgiájú a darab, töredezett tér- és időszerkezettel, nézőpontváltásokkal - egymás után pillanthat bele a néző a különböző szereplők szemszögéből a történetbe, ez a Ponyvaregény című Tarantino-film szerkezetét idézi.

(Részlet Papp Melinda cikkéből. A teljes szöveg a sajtó fül alatt található.)

Vendégszereplések:

  • Pécsi Nemzetközi Színjátszó Fesztivál, 2010
  • Szín-váltások fesztivál, Sirály, Budapest, 2009
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük