2022.05.21. 18:00 Szénási Miklós: Pacsirta utcai társasház -felolvasószínház

létrehozta : Műsor, Programok | 0

ZUG Színház és Művészeti Tetthely és DESZínház eseménye

Helyszín: ZUG Színház és Művészeti Tetthely

Szénási Miklós: A Pacsirta utcai társasház
felolvasó színház,
előadja: Szurdoki Péter
a Debreceni Egyetemi Színház produkciójaRészletes program:
18:00 A Pacsirta utcai társasház
felolvasó színház
19:00 Beszélgetés a szerzővel, Szénási Miklóssal író, költővel
Moderátor: Nádasdi Éva (Törzsasztal Műhely)
A beszélgetés alatt zenei akció és performansz
Az est folyamán nem csak a dráma szövege, hanem Szénási Miklós versei is előtérbe kerülnek.Az esemény a Törzsasztal Műhellyel összekapaszkodva jön létre.Időpont: 2022. május 21. 18:00
Helyszín: ZUg Színház és Művészeti Tetthely (Szeged, Gyertyámos utca 4.)Jegyárak:
Felnőttjegy: 2000 Ft
Diákjegy: 1500 Ft
Támogató jegy: 2500 Ft
Extra támogatói jegy: 4000 Ft
Jegyvásárlás: hamarosanRöviden a drámáról:
Ez a nagyon mai és meglehetősen gonosz darab egy lakóközösség életének arról az időszakáról szól, amikor a korrupt közös képviselő, Komlósi lemond. Ennek néhány lakó nagyon megörül, mert úgy gondolják, itt a lehetőség, hogy végre jó irányba menjenek a dolgok, ne lopja szét senki a lakóközösség pénzét. Ám hiába szeretné kezébe venni a ház sorsát az okos és mások lenézésére erősen hajlamos Katona Ernő; a brilliáns agyú kisvállalkozó, Varga Lajos; a naiv és végtelenül művelt professzor, vagy az agilis gazdasági vezető, Poroszlainé Mezey Erika, s hiába csatlakozik hozzájuk a napközis nevelő, Kiss Tibor (a történet mesélője). A világ összetettebb és nem mindenki számára olyan fontos a becsület, a tisztesség, a működőképes társasház. A magukat Intéző Bizottságnak nevező csapat ülésezik, gyűlésezik, sokszor és sok alkoholt fogyaszt (hiszen magyarok vagyunk, a szesz pedig alapból remek közösségépítő eszköz), miközben egy korrekt pályázat útján szeretné megtalálni az új közös képviselőt.Közben feltűnnek a hétköznapokból bizonyára sokaknak ismerős figurák: a gyakran balhés, de jólelkű Rombusz Pisti és nyugdíjas édesapja, aki naponta többször is átmegy a boltba vásárolni (meg becsapni egy felest). De itt lakik Rákóczi Feri bácsi is, aki az egyszemélyes biciklitárolóból, finánfüggöny feltételével alakított ki keró-kocsmát, és tiszta szívvel vallja, hogy nem szabad sok pálinkát inni. (Csak akkor, ha előtte ittunk elég sört, meg bort is.)
Ám hiába minden jó szándék, mivel Komlósi és barátai (a szintén korrupt számvizsgálók) visszatérnek. Komlósi keresztülgázol a közösség akaratán és ő is pályázatot ír ki. Nem mellékesen mindenről tud, amit ellenfelei kiötölnek, mert két vakond odacsapódik hozzájuk, s mindent elárul.Szénási Miklós
1967-ben született Debrecenben. Író, költő, újságíró és zenész. Fontosabb könyvei: A kert, Boszorkányos széphistória, Kerülöm a könyveket, hiszen július van; Sugárhajtású nosztalgia. Legutóbbi kötetei: A Pacsirta utcai társasház, Erre jöttünk (Heller Zsolttal).
zénási Miklós első verseskönyve.
"1995-ben jelent meg a Faustus segédtanár úr címmel a Széphalom gondozásában, de ott van az 1999-ben megjelent Légmezők lovagja című számozott, százpéldányos kötete is, Karsai Ágota színes képeivel illusztrálva.
Szénási zenélt is, többek között a Fóbikus Panaszok nevű „orvosi rap” zenekarban, még a nyolcvanas évek második felében. Ez a formáció volt az első magyar avantgárd rap zenekar, dalaik nagy része orvosi tematikára épült.
A zenélést ma sem hagyta abba,
ő a billentyűse a LED nevű szintipop duónak, amelynek karácsony előtt jelent meg a radikálisan slágeres Veled című második albuma."
(Kultúra.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük